Caroline Wiking

caroline-2

Jag är utbildad förskollärare i grunden och har arbetat som förskollärare med diverse olika uppdrag mellan 2001 till december 2014. Sedan tog jag en paus från förskolans värld, fortsatte dock inom kommunen men med andra uppdrag på Stadshuset. Uppdragen på Stadshuset var till att börja med att vara chefsstöd åt kommundirektören, arbeta med kvalitetsenheten men även att vara processledare inom Ängelholms agila organisation som lanserades 1 januari 2015.  Om du önskar läsa mer kring mina olika yrkesval kan du gå vidare in på https://www.linkedin.com/in/caroline-wiking-372906109/

Sedan december 2016 arbetar jag åter i förskolans värld som rektor. Jag har hittat tillbaka till mina rötter och arbetar aktivt för att förskolan skall vara av hög kvalitet. Jag fokuserar mycket på att skapa en innovativ organisation som kan möta dagens förutsättningar både gällande kompetens och ekonomi. Organisation och ledarskap är något som jag brinner för som rektor.

I mitt pedagogiska ledarskap är jag nära utbildningen och undervisningen. För att kunna leda en förskola måste jag vara en del i att leda lärande. Jag deltar i de flesta pedagogiska forumen och är mycket påläst inom flertalet områden inom förskolan.

Reggio Emilias filosofi och arbetet med dessa grundpelare i utbildningen och undervisningen är det största fokuset och även där en stor del av min kunskap och kompetens finns. Att arbeta utifrån demokratiuppdraget och skapa demokratiska mötesplatser på förskolan och ute i samhället för barnen är A och O anser jag. Alla människor skall ha möjlighet att göra sin röst hörd och är viktiga att lyssna in. Till detta arbete finns en naturlig koppling till att arbeta med värdegrunden och då speciellt med Barnkonventionen och diskrimineringsgrunderna. Utifrån Reggio Emilia filosofin  med de viktiga grundpelarna (enligt min tolkning) – demokratiska mötesplatser, estetiska projekterande arbetssätt och den tredje pedagogen tar vi oss an resten av Lpfö18.

Utöver att arbeta som rektor på förskolan har jag fått möjligheten att skriva en bok om att leda det demokratiska arbetet på förskolan. Boken kommer landa i affären i början av 2022 och det är Gothia Kompetens som kommer att vara utgivare av boken.

Jag håller också i föreläsningar/workshops, mer om dessa kan ni läsa under fliken Aktuella föreläsningar.

Väl mött alla!

//Caroline Wiking

En kommentar till Caroline Wiking

  1. Pingback: ”Vi måste arbeta med demokrati som vilket skolämne som helst” – Pedagog Halmstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.