Caroline Wiking

Caroline Wiking

Jag är utbildad förskollärare i grunden och har arbetat som förskollärare med diverse olika uppdrag mellan 2001 till december 2014. Sedan tog jag en paus från förskolans värld, fortsatte dock inom kommunen men med andra uppdrag på Stadshuset. Uppdragen på Stadshuset var till att börja med att vara chefsstöd åt kommundirektören, arbeta med kvalitetsenheten men även att vara processledare inom Ängelholms agila organisation som lanserades 1 januari 2015.  Om du önskar läsa mer kring mina olika yrkesval kan du gå vidare in på https://www.linkedin.com/in/caroline-wiking-372906109/

Sedan december 2016 arbetar jag åter i förskolans värld som rektor. Jag har hittat tillbaka till mina rötter och arbetar aktivt för att förskolan skall vara av hög kvalitet. Jag fokuserar mycket på att skapa en innovativ organisation som kan möta dagens förutsättningar både gällande kompetens och ekonomi. Organisation och ledarskap är något som jag brinner för som rektor.

I mitt pedagogiska ledarskap är jag nära utbildningen och undervisningen. För att kunna leda en förskola måste jag vara en del i att leda lärande. Jag deltar i de flesta pedagogiska forumen och är mycket påläst inom flertalet områden inom förskolan.

Reggio Emilias filosofi och arbetet med dessa grundpelare i utbildningen och undervisningen är det största fokuset och även där en stor del av min kunskap och kompetens finns. Att arbeta utifrån demokratiuppdraget och skapa demokratiska mötesplatser på förskolan och ute i samhället för barnen är A och O anser jag. Alla människor skall ha möjlighet att göra sin röst hörd och är viktiga att lyssna in. Till detta arbete finns en naturlig koppling till att arbeta med värdegrunden och då speciellt med Barnkonventionen och diskrimineringsgrunderna. Utifrån Reggio Emilia filosofin  med de viktiga grundpelarna (enligt min tolkning) – demokratiska mötesplatser, estetiska projekterande arbetssätt och den tredje pedagogen tar vi oss an resten av Lpfö18.

Utöver att arbeta som rektor på förskolan har jag fått möjligheten att skriva en bok om att leda det demokratiska arbetet på förskolan. Boken kommer landa i affären i början av 2022 och det är Gothia Kompetens som kommer att vara utgivare av boken. Jag har även den del uppdrag på högskolan i Halmstad. Jag är en del av handledarutbildningen och föreläser på förskollärarutbildningen kring demokrati, Barnkonventionen, arbetet med diskrimineringsgrunderna och genusuppdraget. Att få vara en motor i att få samman teori och praktik är en ynnest, om det så gäller studenter som alla andra pedagoger. Därför tar jag även andra uppdrag i mån av tid från andra förskolor i landet som vill utveckla de områden som jag kan erbjuda föreläsningar inom.

Dessa områden nedan är områden som jag föreläser/utbildar kring, allt går att skruva på för att det skall passa er förskola/skola. Det finns också möjlighet att arbeta i längre handledande processer med ämnesområdena:

 • Organisation och ledarskap i förskolan utifrån rektors roll – att skapa en tydlig, hållbar och effektfull organisation
  • HUR kan man som rektor skapa en förskola som möter dagens förutsättningar? HUR tar man som rektor rodret för att köra skeppet framåt tillsammans med medarbetarna utan att tumma på rektors ansvar i detta arbete? VAD krävs för att bygga en organisation från grunden?
 • Förskolans demokratiuppdrag- att skapa en samhällsarena för barnen
  • innehåll kring demokratiuppdraget, Barnkonventionen med en grund för detta arbete utifrån Reggio Emilia filosofin samt det viktiga pedagogiska ledarskapet för förskollärare och annan pedagogisk personal. Denna kan ges som en inspirationsföreläsning på ca 2 – 3 timmar med några bikupor men kan också användas som utgångspunkt för en heldag för samtal kring demokratiuppdraget, Barnkonventionen och det pedagogiska ledarskapet. Denna föreläsningen kan med fördel jackas i med föreläsningen kring att arbeta med diskrimineringsgrunderna och genusuppdraget men också med föreläsningen Undervisning från vetenskaplig grund.
 •  Undervisning från vetenskaplig grund
  • Hur påverkar de teoretiska perspektiven vår undervisning och vad är lärandesyn kontra kunskapssyn? Hur har undervisningen sett ut genom historien och hur måste vi axla vårt undervisningsuppdrag som förskollärare och annan pedagogisk personal. Föreläsningen kan ges som en inspirationsföreläsning på några timmar till att bli ett heldagsarbete med worskshops/dialogforum kring vetenskaplig grund, pedagogiskt ledarskap och undervisningsbegreppet.
 • Att arbeta med diskrimineringsgrunderna
  • innehåll kring att få arbetet med värdegrunden att lyfta från ”bra kompis” till ett aktivt ”bråkande” med samhällets normer för att utöka innanförskapet i samhället.

Jag ser det som en förmån att nu får dela med mig mina tankar, idéer och reflektioner med många människor i min omvärld och att tillsammans få arbeta med viktiga ämnesområden inom förskolans utbildning och undervisning. Hela tiden med fokus på att skapa en hög kvalitet på barnens utbildning och undervisning. Tillsammanshet är ett viktigt begrepp för mig inom förskolan!

Önskar man att jag ska hålla i en föreläsning på en utvecklingsdag, husmöte eller liknande är det bara att ta kontakt med mig så samtalar vi vad ni önskar er för att det ska bli en inspirerande föreläsning för er som ni själva arbetar vidare med eller att jag arbetar vidare med olika frågeställningar i workshop format. I pandemiläget fungerar det att göra digitala föreläsningar. Jag finns bara ett mejl iväg från er.

Väl mött alla!

//Caroline Wiking

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.