Producent istället för konsument!

Utforskande tillsammans med webbägg och olika material

Under sista veckan har det intensivt diskuterats på sociala medier och i tv kring digitaliseringens negativa effekt på barn och elever. Många har uttalat sig kring detta och flera av dem uttalar sig mer än gärna hur förskolan arbetar med detta och hur illa det är för barnen. Många, många fler hakar då på i olika kommentarer på sociala medier och tycker att det är bedrövligt hur förskolan kan låta barnen sitta där med ipadsen när de borde leka med lera, pärla eller leka ute på gården. Vart är vägen på väg undrar många….ja, vart är den på väg, för det måste ju vara riktigt illa när förskolan låter de små barnen sitta timme efter timme med digitala verktyg i sina små händer????!!! MEN HUR är det egentligen på förskolorna, eller i alla fall på de flesta av mina avdelningar. Ja, även några av mina avdelningar borde arbeta både mer med digitala verktyg men även arbeta på ett annat sätt med dem, men jag måste säga att överlag är jag stolt över hur mina medarbetare har tagit sig till detta med digitala verktyg och jag ser med tillförsikt på att om ett år är vi ännu duktigare med att arbeta med detta inkopererat i vår undervisning.

Enligt Lpfö18 ska barnen utveckla en digital kompetens, få en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen, grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till den digitala tekniken och de ska använda digitala verktyg som stimulerar deras utveckling och lärande. Att detta komplexa ämne som barnen skall möta i förskolan skulle uppnås genom att vi sätter en ipad i handen på barnen och låter dem sitta med dem timme ut och timme in, nej, det kan väl ändå ingen tro…eller??? För mig är det helt absurt att vi kommer uppnå detta utan att pedagogerna arbetar aktivt med digitala verktyg i undervisningen och använder de digitala verktygen som en del i undervisningen när det behövs. Ta gärna del av det som Skolverket skrivit kring Digital kompetens och digitala verktyg i förskolan

Att det finns så många bilder av hur förskolan arbetar och att det faktiskt finns många förskolor som är fast i ett app-träsk och faktiskt låter barnen sitta med ipaden och spela. Detta är INTE att arbeta med digitala verktyg i förskolan på ett korrekt sätt, det handlar om barnpassning precis som föräldrarna ägnar sig åt…för vem har inte gjort det som mamma, men då är inte jag heller superpedagogisk hela tiden och det måste man inte vara! MEN som personal inom förskolan så MÅSTE du vara pedagogisk och arbeta efter läroplanens intentioner. Varför gör man då inte detta? Jag tror fortfarande det behövs mängder med utbildning kring vad digital kompetens handlar om och hur arbetar man konkret med de digitala verktygen i verksamheten. Enligt läroplanen så skall jag som förskolechef bland annat se till att pedagogerna innehar rätt kompetens för att kunna ha rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete. Sagt och gjort så har jag i min roll som förskolechef, tillsammans med mina kollegor, arbetat med digitala verktyg på olika sätt sedan vårterminen 2018. Allt startade med en föreläsning av mig kring digitala verktyg i verksamheten som var kopplad till den framtagna digitaliseringsplanen som gruppen Digitalisering förskola tog fram.

Först måste pedagogerna få testa de olika digitala verktygen så det gjorde vi under en kompetensutvecklingsdag vårterminen 2018. Pedagogerna fick testa på greenscreen, beeboots, imotion/stop-motion, webb-ägg samt att bygga upp flexibla lärmiljöer.

Digital kompetens och digitala verktyg har sedan varit väldigt närvarande i våra verksamheter. Jag som förskolechef har hela tiden pekat med hela handen och drivit starkt inköp av digitala verktyg på förskolorna pedagogiska pengar. Det är viktigt att investera i digitala verktyg så vi lätt kan arbeta med dem i vår undervisning. Sedan har jag och mina kollegor tjatat, tjatat och åter tjatat då många av förskolornas infrastruktur gällande nätverket varit av mycket, mycket dålig standard. Som vanligt så satsar man på skolorna först då de har kunskapskrav men jag kan säga att förskolan är hästlängder före när det gäller att arbeta med digital kompetens och digitala verktyg i undervisningen! Men nu har det lossnat och mina förskolor får fiber indragen och förhoppningsvis tillräckligt med uppkopplingspunkter inne i lokalerna så vi slipper sviktande när. Yippieeee!!!

För att få mer fart på alla förskolorna gällande arbetet med de digitala verktygen så startade vi nu under vårterminen med att ha workshops på en timme kring olika fokusområden. Under tre tillfällen ges samma workshop, mellan klockan 14.00-15.00 tisdag, onsdag och torsdag. Alla pedagogerna i kommunen har möjlighet att skriva upp sig på dessa workshops och man får betalt för den timmen som man får vid utbildningsinsatser. Detta är en förträfflig möjlighet att förkovra sig kring digitala verktyg, det är praktiska övningar som man sedan kan ta med sig in i sitt arbete. Om man inte väljer att ta denna möjlighet att delta i kompetenshöjande insatser som vi förskolechefer tillsätter för att skapa förutsättningar för pedagogerna att arbeta med detta så har man inga argument att komma med enligt mig om man sedan blir ”påkommen” med att inte arbeta med detta i sin undervisning. Kommer du inte så anser du dig ha en så pass hög kompetens inom ämnet att du utan hinder arbetar med detta aktivt i din undervisning!

Workshops under vårterminen 2019:

 • Estetiskt skapande och digitalitet
 • Dokumentation med digitala verktyg som stöd i den pedagogiska dokumentationen
 • TAKK och digitalitet som stöd för barnens kommunikation
 • Programmering som en del i matematikundervisningen

Genom dessa utbildningsinsatser hoppas jag att vi kommer att arbeta med de digitala verktygen som vilket annat ämnesområde som helst inom förskolan, att det finns där som en del av och används på det sätt som det sig bör, att fokus ligger på det digitala verktyget och hur det kan användas i undervisningen, inte happenings eller app-träsket.

Debatten har alltså handlat om digitalisering, digitala verktyg i förskolan/tidig ålder kontra hjärnan. Anders Hansen uttalade sig bland annat i Nyhetsmorgon på TV4. Argumenterar inte mot att hjärnan påverkas av all vår tid framför skärmar och att det måste finnas en en balans. Det som oftast är upprörande är när man som arbetande i förskolan hör andra som inte har en aning om förskolans arbetssätt uttala sig negativt då deras bild är felaktig. Mitt svar i flödet på Facebook blev detta:

Anders Hansen borde läsa på mer kring förskolan eller besöka en för att se hur man arbetar. Ja, det finns säkert många förskolor som är fast i app-träsket där barnen får sitta och spela MEN det är inte sättet som man enligt Lpfö18 skall arbeta. Vi ska arbeta med digitala verktyg som ett av många verktyg/arbetssätt/material i förskolan. Barnen skall inte vara konsumenter utan producenter! Vi använder webb-ägg som förstorar det vi utforskar och undersöker, detta skulle inte vara möjligt utan digitala verktyg. Vi använder Beeboots och Blueboots för att arbeta med programmering men vi programmerar också analogt dvs använder våra egna kroppar för att skapa förståelse för programmering. Vi använder projektorn kopplad till ett digitalt verktyg för att skapa interaktiva, föränderliga lärmiljöer för att barnen helt plötsligt skall kunna befinna sig i skogen eller i Frankrike. De kan använda olika vyer för att bygga och konstruera upp miljöer för att sedan kunna leka i dessa miljöer. Barnen får lov att använda digitala verktyg som ipads, digitala kameror för att dokumentera och för att kunna lägga upp detta tillsammans med pedagogerna på vår lärplattform. De får skapa sina egna filmer i apparna Imotion, Stopmotion. De får lov att lära sig facetimea, eller Skypa med andra förskolor eller så använder man det till kurragömma, dvs där ett barn gömmer sig med ipaden och detta kommer upp via projektorn på väggen. Vi använder det för att kunna reflektera med barnen i större grupp då vi får upp vår dokumentation på väggen. DETTA är att arbeta med DIGITALA VERKTYG i FÖRSKOLAN! Det handlar inte om att sätta barnen framför en skärm, det handlar om att lära sig vad det digitala verktyget kan göra och hur de kan använda det.

Med detta avslutar jag dagens blogginlägg!

Until next time!

Om Caroline Wiking

Arbetar som rektor i Halmstads kommun. Älskar ledarskap och organisation, att skapa en organisation och ett ledarskap inom förskola som utmanar kulturen som finns. Att våga gå utanför boxen! Brinner för att utgå från Reggio Emilia filosofin i undervisningen, att skapa en förskola som är barnens arena och där förskolan är en demokratisk mötesplats. Där delaktighet och inflytande för barnen tas på allvar i undervisningen. Där förskollärarna tar sitt professionsansvar i undervisningen och inte lämnar över ansvaret på barnen. Utifrån detta skapar vi en förskola av hög kvalitet! Har skrivit boken "Leda förskolans demokratiarbete. I teori och praktik" som lyfter fram demokrati, organisation, ledarskap men också HUR du kan arbeta med detta i din organisation. Är ute och föreläser samt utbildar inom självledarskap, demokratiarbete samt normkritik och diskrimineringsgrunderna i förskolan.
Detta inlägg publicerades i arbetssätt, Digitala verktyg, Digitalisering, förskola, Lpfö18, pedagogiskt ledarskap, Skolledare, Uncategorized, undervisning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Producent istället för konsument!

 1. Maria Jansson Belin skriver:

  Så bra skrivet 😊

 2. Tack för ett inspirerande inlägg!

 3. jakaranda66 skriver:

  Skulle vara spännande att få veta om och i så fall vilket svar du fick på din kommentar till Anders Hansen.
  /Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.