Du är herre över din egen tanke

”Varför har vi alla jobbiga barn medan den andra avdelningen inte har det?” ”Det är så jobbigt med detta barn, hen kräver alltid någon intill honom, han lyssnar inte, det är bara så jobbigt.” ”Kollega X måste arbeta på en annan avdelning för jag kan inte arbeta med henne för hon gör inte arbetet på rätt sätt.” ”Denna förändring kommer inte att fungera. Det kommer blir rörigt. Vi har inte arbetat så innan.” ”Vi har så stora barngrupper” och så vidare…

Detta är inte att förringa alla lärares vardag utan det handlar om tankens makt över den vardag som vi befinner oss i. Den vardag som alltid kan bli bättre genom att politiker ger förskolan bättre förutsättningar men som snabbt genom tankens kraft kan bli ett bra jäkla snäpp bättre om alla tar makten över sina egna tankar.

Genom att lyssna på Förskolepoddens senaste avsnitt Att tänka rätt får man en skjuts i hur man själv är den som bestämmer hur jag ska tänka. Ja, vi har en tuff arbetsmiljö och har svårt att räcka till men kan vi få verktyg som gör att vi räcker till bättre och blir mer närvarande i våra möten. Stress byggs upp när man inte är närvarande i stunden och hela tiden tänker på annat. Det är då vi måste hantera våra egna hjärnor och ta makten över våra tankar så att vi använder våra hjärnor på rätt sätt. Hjärnan är väldigt komplex och varje person har sin egen bild av verkligheten. Varje person tar in helt olika saker vilket gör att vi lever i våra egna små världar, våra egna små bubblor. Det är genom att vi faktiskt vet detta som gör att vi kan mötas, att vi kan kompromissa och att vi kan ta makten över våra tankar.

Vår egen bubbla kan vi själva bestämma över! Det är vi själva som skapar positiva tankar eller negativa tankar och den enda som kan ta ansvar för att tankarna blir positiva är vi själva. Hur kan man bli en person som ser möjligheter, goda egenskaper och en väg framåt och inte blir en person som kritiserar, klagar, önskar att någon var på ett annat sätt eller önskar att man fått andra barn på avdelningen? Har man bestämt sig för att en person är jobbig, tråkig, inte arbetar som man själv vill, inte är likadan som sig själv så kan man bestämma sig för att idag ska jag t.ex notera allt som denna kollega eller barn gör som är positivt. Det positiva finns alltid där det är bara att när du/vi/jag bestämmer oss för att se det negativa så är det det som du/vi/jag fyller bubblan med.

Förändringen ligger hos oss själva, det är sjukt svårt att förändra någon annan. Kay Pollak menar att om du pekar ett finger åt någon annan för att du vill att den skall förändra sig, hur många kvarvarande fingrar pekar på dig själv då? Jo, nio stycken! Alltså är det dig själv som du kan förändra och det handlar inte om en fysisk förändring hos dig själv utan det handlar mången gång om att du som lärare skall förändra din tanke kring olika saker, kring ett barn, kring din kollega, på förändringen o.s.v. De negativa tankarna tär på dig och när du börjar bli tärd så har du som lärare mycket mindre energi, resurser och handlingsutrymme.

Nej, jag säger fortfarande inte att detta skulle göra att förskolan inte behöver ha bättre förutsättningar för att bli så mycket bättre och för att kunna skapa en god grund inför resten av skolgången. Det handlar inte om att vi inte ska stå upp och påpeka hur läget i förskolan är inför politiken. Skapar de förutsättningarna så lovar jag att som förskolechef har jag en bättre utgång för att förändra förskolan och skapa en god kvalitet. För enligt Skollagen så skall förskolechefen verka för att utveckla utbildningen och att den skall vara av god kvalitet. Den säger inget om HUR det skall ske och det kan göra att jag som förskolechef har en annan uppfattning än en del inom förskolan hur detta skall ske. En del tycker som jag och en del tycker inte som jag. Valet i denna situation är också hur du väljer att fylla din bubbla,om du vill fylla din bubbla med att du inte tycker som jag eller om du väljer att försöka förändra din tanke. Åse Nilsonne menar i Förskolepodden att när de negativa tankarna får fäste så blir man tärd och då har du mindre energi, mer stressad och hamnar i en negativ spiral. Dessa negativa tankar kommer att ta överhand, eller kanske de upptar 25% av din tankekraft. Vad skulle hända med dig om du använde dessa 25% till att tänka positivt, se möjligheter och goda egenskaper? För mig har detta hjälpt mycket! Det finns många beslut under min yrkeskarriär som förskollärare som jag inte tyckt om, där min chef eller ett beslut inom kommunen inte var det som jag ansåg bäst men där jag valt att alltid göra det bästa av situationen, se möjligheter och ta hjälp av mina kollegor. Det är likadant i rollen som förskolechef, jag har också en chef, som har en chef och vi alla är politiskt styrda och beroende av politikens satsningar. Det finns så mycket som jag anser att politiken skulle satsa på i den kommun som jag arbetar i och det är med största sannolikhet detsamma i alla andra 290 kommuner i Sverige, men jag kan inte  när ett beslut går emot mig och förskolan ställa mig och hoppa jämfota som en trotsigt barn som inte får som det vill. Dock betonar jag att jag alltid framför mina åsikter kring ett beslut men att jag sedan vänder tanken mot att hur kan jag lösa detta på det bästa sätt som jag kan. Då lägger jag 100% tankekraft på detta och låter inte 25% befinna sig i en negativ spiral!

Därför tror jag på fullaste allvar att vi skulle skapa en så mycket bättre arbetsmiljö bara genom att alla förändrar sina tankar och tar makten över dem. Vi kommer hamna i dalar men de kan kanske bli färre. Vi är varandras arbetsmiljö heter det och det stämmer, men då måste vi också ta väl hand om den och genom att vara positiva personer som ser möjligheter och goda egenskaper hos varandra och hos barnen skapar vi en atmosfär som är positiv. Det du inte får glömma är dig själv och vad du fyller din bubbla med kring dig själv. Känner du dig alltid misslyckad när du går hem från arbetet för att du är stressad, har inte hunnit med detta och detta, inga vikarier, jag glömde prata med den m.m så måste du ta 2 minuter innan hemgång och fylla din bubbla med vad du faktiskt hann med idag! När du gjort detta lämnar du arbetet och har med dig denna goda känsla från arbetet som gör att du kommer med en god känsla även nästa dag!

Vi kan inte alltid peka på att andra ska förbättra vår arbetsmiljö utan vi måste också hjälpa till att förändra den med de medel vi kan och tankens kraft är en av dem. Låt oss fylla våra bubblor med positiva tankar som gör att vi kan vara närvarande, se goda egenskaper, se möjligheter och en väg framåt! VI ÄR VARANDRAS ARBETSMILJÖ!

Until next time 

 

 

Om Caroline Wiking

Arbetar som rektor i Halmstads kommun. Älskar ledarskap och organisation, att skapa en organisation och ett ledarskap inom förskola som utmanar kulturen som finns. Att våga gå utanför boxen! Brinner för att utgå från Reggio Emilia filosofin i undervisningen, att skapa en förskola som är barnens arena och där förskolan är en demokratisk mötesplats. Där delaktighet och inflytande för barnen tas på allvar i undervisningen. Där förskollärarna tar sitt professionsansvar i undervisningen och inte lämnar över ansvaret på barnen. Utifrån detta skapar vi en förskola av hög kvalitet! Har skrivit boken "Leda förskolans demokratiarbete. I teori och praktik" som lyfter fram demokrati, organisation, ledarskap men också HUR du kan arbeta med detta i din organisation. Är ute och föreläser samt utbildar inom självledarskap, demokratiarbete samt normkritik och diskrimineringsgrunderna i förskolan.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.